Po vsaki izgubi ali neuspehu se ljudje avtomatično začnemo spraševati, kdo je kriv za to, kar se nam dogaja. Tudi najbolj razumevajoči in duhovno prebujeni posamezniki se lahko ujamejo v to past in začnejo krivca iskati v sebi, višji sili ali partnerju. In prav krivda je pogosto glavni razlog, da se situacija še bolj zaostri, blokade okrepijo ali da se pari po travmatični izkušnji izgube celo oddaljijo drug od drugega in odločijo iti vsak svojo pot.

ISKANJE KRIVCA JE NAPAČEN PRISTOP, KI BO POVZROČIL ŠE VEČ BOLEČINE

Vsaka predčasna prekinitev nosečnosti v človeku vzbudi občutek krivde, ki lahko nastopi takoj ali celo z nekaj letnim zamikom in pogosto ustvari prepričanje, da smo mi sami ali naš partner nekaj naredili narobe in da je bila ta izguba naša kazen. Mnogi si celo očitajo in mislijo, da bi lahko izgubo preprečili; bojijo se, da ker niso uspeli rešiti življenja drobnega bitjeca, naslednjič ne bodo več dobili priložnosti za starševstvo. In kar misliš, to tudi dobiš – naše misli so izjemno močno orodje, s katerim lahko zmanifestiramo prav vse. Ponavadi blokade pri zanositvi ustvarimo kar mi sami z našim občutkom krivde in našimi mislimi oz. prepričanji. Krivda je lahko torej gromozansko breme, ki bo zahtevalo veliko dela na sebi, odpuščanja in korenite spremembe v načinu razmišljanja.

PAZITE, DA STARE IZKUŠNJE NE ZAZNAMUJEJO VAŠE PRIHODNOSTI

Izguba otroka in splav sta izjemno travmatični izkušnji, ki v človeku pustita ogromno obupa, razočaranja, krivde, predvsem pa veliko blokad, ki kasneje delujejo kot obrambni mehanizem in LAHKO celo blokirajo ponovno zanositev, saj se na podzavestni ravni poskušamo na ta način zaščititi, obvarovati pred še eno podobno izkušnjo. Nihče ne želi skozi isto izkušnjo večkrat, zato telo včasih zablokira in ne dovoli ponovne zanositve. Zelo pomembno je, da znate spusti stare izkušnje, dvome in strahove o tem, da bi se zgodba ponovila in tako preprečite ponovitev travmatične izkušnje! Če želite, da naslednjič uspe, morate obvezno vse staro oprostiti in spustiti!

TOREJ, KDO JE V RESNICI KRIV?

Nihče ni kriv! Nehajte iskati krivca, saj imajo splavi in izgube vedno globlji pomen, ki ga sprva ne vidimo in težko sprejmemo oz. razumemo, a vendar prihaja vedno z nekim višjim namenom in ne kot kazen za vaše početje, način življenja ali razmišljanja. Zapomnite si, krivca pri izgubi ni. Izguba je vedno del nekega večjega načrta; za vsako izgubo se skrivajo lekcije, dušni dogovori in pogodbe, ki smo jih sklenili še preden smo prišli na svet. Te pogodbe smo podpisali prostovoljno, saj smo se zavestno odločili, da bomo skozi določene izkušnje rasli, zoreli in se krepili. Gre za proces učenja, kajti življenje je namenjeno izkušanju različnih situacij, čustev in priložnosti. Zato si nehajte očitati in razglabljati o tem, kaj bi lahko naredili drugače, ker preteklosti ne morete spremeniti. Naj zveni še tako težko, a poskušaj sprejeti dejstvo, da je bila ta izkušnja del vajinega in otrokovega dušnega dogovora, ki ima svoj namen, čeprav ga trenutno še ne vidite. V kratkem se vam bo ta namen razkril in takrat boste vse razumeli.

ZAKAJ PRIDE DO SPLAVA?

Splav je poleg nezmožnosti zanositve najbolj frustrirajoča izkušnja za potencialne starše. Kot sem že omenila pa razlog za takšne izgube vedno izvira iz tako imenovane “zanositvene pogodbe”, ki je bila sklenjena med materjo, očetom in dušo otroka. Tako na fizični, kakor tudi na dušni ravni pogosto prihaja do napačnega razumevanja pogodb; pogodbene stranke si lahko vedno premislijo, ugotovijo, da še niso pripravljene, situacije se lahko spremenijo in stranke se odločijo, da odstopijo od pogodbe. Vse to lahko vpliva na predčasno prekinitev nosečnosti. Res je, da lahko od pogodbe odstopi prav vsak izmed vpletenih, torej tudi starši, a največkrat se za prekinitev pogodbe odloči duša otroka, ki pa je za njeno odločitev ne smemo kriviti. Sprejeti moramo, da enostavno še ni bila pripravljena oz. da okoliščine niso prave. Morda morata starša spremeniti in pozdraviti svoj odnos, imata nepredelane otroške travme ali nerazrešene in prikrite strahove, ki bi jih prenašala na otroka. Možno je tudi, da vlečeta za seboj nezdravo družinsko karmo, v kateri otrok ne želi sodelovati in s svojim odhodom opozarja na to, da je treba okoliščine in odnose spremeniti in pozdraviti še pred njegovim prihodom. Nerojene duše so namreč zelo občutljive na čustvene napetosti v družini, na neurejene odnose, strahove in dvome staršev glede njihove nove vloge ali ustreznosti partnerja. Otrok že v maternici čuti, sliši in zaznava čustva, misli, strahove in dvome svojih staršev in tako hitro zazna, če so le-ti negotovi. To lahko duše velikokrat razumejo kot sporočilo, da niste pripravljeni ali da okoliščine za njihov prihod še niso prave. Danes morate biti na otroka resnično pripravljeni. To še posebej velja za novodobne otroke, ki prihajajo z drugačno zavestjo in na višji frekvenci. Ti otroci ne želijo več zdraviti svojih staršev in prejšnjih generacij ter razreševati staro družinsko karmo, ampak samo spreminjati svet, zato rabijo starše, ki jim lahko od samega začetka ponudijo ustrezno okolje, ljubezen, varnost, čustveno stabilnost in okoliščine v katerih bodo lahko v miru sledili svojemu poslanstvu. Če vsi pogoji niso izpolnjeni, se duša pogosto odloči, da bo svojo pot predčasno prekinila in prišla, ko bodo le-ti izpolnjeni. Včasih se v ozadju odhoda skrivajo višji nameni povezani s poslanstvom, učenjem in izkušanjem duše, pogosto pa tudi bolj preprosti razlogi, kot so na primer neustrezen spol otroka, lokacija staršev, ki za otroka ni sprejemljiva, ugotovitev, da duša še ni pripravljena spustiti svoje stare identitete, saj je preveč vezana na svoje prejšnje življenje ali pa, da je energija nove dobe zanjo preintenzivna, zato le-ta potrebuje več časa, da se na svoj prihod temeljito pripravi.

SPLAV ALI IZGUBA NE POMENITA, DA JE PRILOŽNOST ZA VEDNO IZGUBLJENA

Kot sem že zgoraj razložila, so razlogi za predčasni odhod duše vašega malčka lahko zelo različni, a nikoli neutemeljeni; v ozadju se vedno skriva nek globlji pomen. Ko bodo vse okoliščine prave, ko bodo starši in otrok pripravljeni, čustva pozdravljena, odnosi urejeni in vsi pogoji izpolnjeni, se bo pogodba izvršila. Ne skrbite, zgodba ni zaključena in priložnost ni za vedno izgubljena. Otrok vaju ni zavrnil, samo začasno se je umaknil na varno, kjer bo počakal, da ustvarita prave okoliščine oz. se bo lahko sam bolje pripravil na svoje novo življenje.

OTROČEK BO PRIŠEL, KO BO GNEZDO PRIPRAVLJENO

Zapomnite si, da vaš urnik in urnik vašega malčka nista vedno usklajena, zato se nosečnost ne zgodi vedno takrat, ko si mi želimo ali pa se zaradi odstopa ene izmed vpletenih strank pogodba o spočetju in rojstvu predčasno prekine. Če čakanje na otročka traja predolgo, se naše telo napolni s strahom, dvomi, krivdo, jezo in nezaupanjem, kar proces čakanja samo še podaljša. Ko ste pod stresom in ste čustveno in psihično sesuti, otrok ne bo prišel. On rabi sestavljena, uravnovešena starša, ki imata svoja čustva pod nadzorom. Zato je zelo pomembno, da pozabite na vse negativne in stare izkušnje in zgolj zaupate, da bo otrok prišel, ko bo čas pravi, ko boste vsi pripravljeni in bodo vse okoliščine usklajene. Spustite vsa pričakovanja in zaupajte vesolju, da se bo zgodilo tako, kot je bilo namenjeno – če boste v krču in boste pričakovali preveč, boste ovirali pretok. Enkrat za spremembo spustite željo in nadzor nad dogodki in se samo prepustite toku življenja.

Vaš otroček je že pred vrati, samo še gnezdo morate pripraviti in vaša želja bo uresničena!

Tisti, ki ne veste, kaj je tisto, kar bi morali še popraviti, spremeniti in kako ustvariti prave pogoje, lahko pomoč, nasvete in informacije poiščete na ridingu ali eni izmed delavnic.

Na zgornjem e-naslovu lahko naročite tudi energetsko čiščenje in pripravo gnezda za otrokov prihod in s tem ustvarite prave okoliščine doma in v odnosih, ki bodo odprle prosto pot za prihod vaše dušice.

Alneja G. Horvat